Spectaculair fossielenkerkhof gevonden voor Belgische kust

Voor de Belgische kust zijn diverse botten aangetroffen van oerwalvissen en walrussen. Het Vlaams Instituut voor de Zee spreekt van een ‘uniek fossielenkerkhof van lang verdwenen zoogdieren’ en noemt de vondst een ‘opmerkelijke en hoogst merkwaardige ontdekking’. De wervels van de oerwalvissen, dieren die tussen de 8 en 15 meter lang waren, zijn wel 40 miljoen jaar oud. De walrusresten zijn een stuk jonger en dateren uit de laatste ijstijd (circa 116.000 – 12.000 jaar geleden).De onderzoekers denken dat rond de vindplek een kolonie van zo’n vijftig tot honderd walrussen leefde. Buiten de fossielen van zeezoogdieren werden op de vindplek ook nog botfragmenten aangetroffen van wilde paarden, oerossen en steppenwisenten.

Bron: http://dieren.blog.nl/natuur-en-wetenschap/2017/08/18/spectaculair-fossielenkerkhof-gevonden-voor-belgische-kust

En het nieuws van AD hieronder:

Fossielenkerkhof gevonden in Noordzee

Voor de Belgische kust zijn botten gevonden van oerwalvissen en walrussen uit de laatste IJstijd. Het Vlaams Instituut voor de Zee spreekt van een ‘uniek fossielenkerkhof van lang verdwenen zoogdieren’ en een ‘hoogst merkwaardige ontdekking’.

De wervels van de oerwalvissen, die tussen de 8 en 15 meter lang waren, zijn wel 40 miljoen jaar oud. De walrusresten dateren uit de laatste IJstijd (116.000 – 12.000 jaar geleden). 

De onderzoekers denken dat rond de vindplek in de Noordzee een kolonie van zo’n vijftig tot honderd walrussen leefde. Ook werden botfragmenten gevonden van wilde paarden, oerossen en steppenwisenten (een uitgestorven rundsoort).

Vaargeul

Nederlandse vissers vonden de afgelopen twintig jaar al skeletresten van onder meer de oerwalvis in de vaargeul Het Scheur voor de kust van Oostende. Paleontologen verbonden aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam gingen vervolgens op zoek naar meer materiaal.

Afgelopen maand sloegen de Nederlanders en Belgen de handen ineen en gingen ze twee keer op pad met het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin. Voor vervolgonderzoek gaan de wetenschappers boringen doen die meer inzicht moeten geven in de vondsten.

Foto: Een fossiel ter illustratie. © reuters

Bron: http://www.ad.nl/binnenland/fossielenkerkhof-gevonden-in-noordzee~aaad939f/