Natuurlijk rif moet Belgische zandstranden beschermen bij storm

Voor de Belgische kust wordt volgende maand in een proefproject een kunstmatig rif aangelegd dat ervoor moet zorgen dat de stranden niet meer wegspoelen bij een storm. Het is een samenerking van de baggeraars DEME en De Nul, textielfabrikant Sioen, milieuconsultant eCoast en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). Zij gaan onderzoeken hoe schelpkokerwormen kunnen worden ingezet om de zandbodem te stabiliseren. Concreet gaan de partners een rif van 100 vierkante meter aanleggen op 1,2 tot 1,6 kilometer voor de kust van De Panne. Het rif moet als het ware gaan duwen tegen het losse zand dat anders bij zware stormen vrijkomt en wegspoelt.

Het natuurlijke rif wordt opgebouwd uit 3 delen. In eerste instantie wordt zeewier of -gras geplant. De firma Sioen heeft textiel ontwikkeld waarop algen gemakkelijk en snel kunnen groeien. Die matten worden binnenkort, met de algen erop, vastgemaakt op de zeebodem. Ze worden op grote stalen frames gespannen zodat de algen een stabiel draagvlak krijgen.

De tweede buffer wordt een mosselrif. Onder het wateroppervlak zal een touw worden gespannen, zoals men dat nu al gebruikt om mosselen te kweken. Daaraan zullen zich mossellarven hechten die uitgroeien tot een mossel met schelp. Na een tijdje vallen de mosselen van de draad en zullen ze zich hechten aan de zeebodem. Op de bodem komt een geotextielzak die de hechting moet bevorderen. Op die manier klitten de mosselen samen en vormen ze een natuurlijk rif met hun schelpen.

ILVO gaat onderzoeken of er een rif kan gecreëerd worden met schelpkokerwormen op 300 à 400 meter voor de kust. Deze wormen nestelen zich in het zand en maken een kalken kokertje om zich te beschermen. Zo stabiliseren ze de bodem. Die wormen zullen hun kokertje steeds hoger bouwen waardoor een rif ontstaat. ILVO bestudeert momenteel de schelpkokerwormen en hun gewoonten om een omgeving te kunnen creëren waarin de wormen goed gedijen.

Bron: https://www.groeneruimte.nl/nieuws/artikel.html?id=193861