Hier is het zeewater zo vervuild dat je er niet mag zwemmen

KOKSIJDE – De rode vlag wapperde vrijdag op het strand van Sint-André in Oostduinkerke. De Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) had na het nemen van stalen ontdekt dat het zeewater bacteriologisch verontreinigd was.De VMM had daarom een bord aan de ingang van het strand laten plaatsen waarop stond dat kleine kinderen, ouderen en personen met een gedaalde weerstand afgeraden werd om op die plaats in zee te gaan of er te zwemmen. Het strand van Sint-André is gekend als familiestrand.

“De VMM meet wekelijks de kwaliteit van het zeewater”, zegt de Koksijdse schepen voor Milieu Albert Serpieters (CD&V) . “Zij geven advies om al of niet een zwemverbod in te stellen. Het uiteindelijke besluit ligt bij de burgemeester.”

“Ik heb Stéphanie Anseeuw (waarnemend burgemeester, omdat Marc Vanden Bussche op reis is, nvdr.)voorgesteld om de rode vlag te hijsen. Vandaag zaterdag krijgen we de uitslag van een nieuw onderzoek van het zeewater en het zou best kunnen dat alles dan weer in orde is”, zegt Albert Serpieters. “Het is eerder uitzonderlijk dat we dit moeten doen. In heel mijn carrière heb ik vastgesteld dat dit steeds in augustus en nooit in juli voorkomt”, zegt hoofdredder Wilfried Delanghe.

“Dan beginnen de landbouwers hun landerijen te bemesten en bij hevige regenval komt dat via de IJzer in zee terecht. De reden kan ook een paardendrol zijn. Hier gaan er veel paarden in zee. We kunnen alleen maar gissen. Er zijn geen bewijzen voor.”

De Vlaamse Milieu Maatschappij meet wekelijks de kwaliteit van het zeewater. FOTO: MMA

Bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170804_03003087