Eindeloos struinen in De Panne

Duinen, strand, zee… We bezoeken deze zomer de mooiste badplaatsen langs de Noordzee.
Zonnebed met matrasje, parasol, zacht briesje. In de verte – het is eb – een rustig kabbelende zee. Kinderen bouwen zandkastelen, een meisje loopt voorbij met een ijsje, opa en kleinzoon slaan een balletje over. Een schoolklas rent de zee in tijdens een leuke gymles en drie kinderen proberen een radslag te doen, maar hun moeder, zeulend met een kar vol spullen, maant ze door te lopen; vader loopt er een beetje afwezig bij met een zwemplankje onder zijn arm. Dan zet een jochie een auto op het rulle zand, afstandbediening in de hand; zijn vader bromt gelaten dat het hier niet gaat. Er worden schelpen gezocht, een stoere bink drukt zich op in de branding, een meisje gilt. Of was het een meeuw? Enfin, de dingen gaan zoals ze gaan op vrijwel elk strand.

Alleen is het in De Panne toch net weer even anders. We horen geen muziek, realiseren we ons plotseling. Het strand is bij eb eindeloos breed zodat je niet snel hutjemutje ligt. Je hoort Frans en Vlaams om je heen: De Panne is het laatste plaatsje aan de Belgische kust voor de grens met Frankrijk.

Zo’n 250 jaar geleden stichtte de gegoede burgerij uit het nabijgelegen stadje Veurne een dorp in de duinen om de visserij te stimuleren. De naam De Panne is dan ook afkomstig van duinpan. Er kwam nooit een haven: vissers togen aan het werk met panneschuiten, boten met een platte bodem die ze het strand op trokken. Sinds halverwege de negentiende eeuw werd het vissersdorp echter steeds meer een badplaats.

Lees het hele verhaal dit weekend in ons magazine VRIJ of hier online (premium).

Bron: http://www.telegraaf.nl/vrij/reizen/28702569/__Eindeloos_struinen_in_De_Panne__.html