Aansluitpunt windenergie in zee voor toekomstige windparken – Deme sluit Belgisch stopcontact op zee aan

Deme-dochter Dredging International gaat de kabels leggen naar een nieuw stopcontact op zee bij Zeebrugge. Daarmee worden vier toekomstige windmolenparken voor de kust aangesloten op het Belgische hoogspanningsnetwerk.
Net als TenneT in Nederland verzorgt de Belgische beheerder van het hoogspanningsnetwerk Elia de aanleg van de elektrische infrastructuur op zee voor toekomstige offshore windparken. Voor het leggen van de kabels naar het nieuwe stopcontact, zo’n 40 kilometer uit de kust krijgt Deme ruim 130 miljoen euro. De baggeraar zet een hele vloot aan nieuwe schepen in waaronder de hoppers ‘Minerva’ en ‘Scheldt River’ en het DP3 kabelinstallatieschip ‘Living Stone’.

De werkzaamheden  omvatten de levering, de installatie en het onderhoud van de onderzeese stroomkabels.. Er komen twee onderzeese stroomkabels van 220 kV van elk 39 km lang zijn tussen het stopcontact (het Offshore Switchyard Platform) en het verbindingspunt op het strand van Zeebrugge.  Ook wordt er een stroomkabel van 4,5 km gelegd van het stopcontat naar het eerste windpark. De kabels komen van de Griekse producent Hellenic Cables, die fungeert als onderaannemer voor Deme.

Voor de voorbereiding van de zeebodem zet Deme zijn dual-fuelhoppers ‘Minerva’ en ‘Scheldt River’ in. Dat zijn de jongste vaartuigen in de vloot en de eerste LNG-aangedreven baggerschepen ter wereld. De kabels worden geïnstalleerd door het multifunctionele schip ‘Living Stone’, dat nog dit jaar in de vaart komt. Ook de Living Stone heeft als hoofdbrandstof LNG. De kabellegger beschikt benedendeks over twee draaitafels met een capaciteit van elk 5000 ton. Dat is voldoende om tijdens één enkele reis meer dan 200 km kabel te vervoeren en uit te rollen over de zeebodem.

Het stopcontact op zee voor de Belgische kust moet in het derde kwartaal van 2019 in gebruik worden genomen.

Bron: https://www.cobouw.nl/infra/nieuws/2017/8/deme-sluit-belgisch-stopcontact-op-zee-aan-101251722